Arktisk storfekjøttproduksjon - 1. Anbefalinger for driftsløsninger og bygninger

By
Inger Hansen, Grete Helen Meisfjord Jørgensen, Gunvor E. Nagel-Alne, Christeine K. Berge, Marianne Gilhuus, Solveig N. Stubsjøen, Cecilie M. Mejdell, Kristian Ellingsen-Dalskau
Produksjonen av storfekjøtt i Norge kjennetegnes bl.a. av stor variasjon med hensyn til fjøsbygg, driftssystemer, driftsrutiner og beiteforhold. Vi har besøkt 30 gårdsbruk og spurt produsentene selv om hva de mener er de viktigste suksessfaktorene for god produksjon og dyrevelferd i storfekjøttproduksjonen. I en serie på tre NIBIO-POPer publiseres resultater fra prosjektene «Arktisk storfekjøttproduksjon» (Hansen & Jørgensen 2016) og «Storfekjøttproduksjon i fjellregionen» (Berge m.fl. 2017). Dette er den første, hvor vi deler bøndenes anbefalinger for gode driftsløsninger og bygninger som de selv har erfart fungerer. Målgruppa er storfekjøttprodusenter, spesielt de som er i etableringsfasen.